CRIP: Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica

Presentació

El Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP), té com a  missió principal la posada en valor i la divulgació de la extraordinària riquesa i importància paleontològica dels jaciments del Miocè existents al municipi.

El CRIP és un projecte dirigit per l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola que  neix amb la voluntat d’esdevenir un espai de trobada, formació de professionals i de transferència de coneixements, alhora que agent actiu en la protecció i preservació del patrimoni paleontològic i la seva difusió a la ciutadania.

El Crip als Hostalets de Pierola

El centre s’ubica a l’antiga masia de Can Roviralta, aprofitat  tant la part noble de l’habitatge com els antics cellers i altres construccions annexes. Aquesta edificació del segle XIX va ser adquirida per l’ajuntament l’any 2008 i declarada, el desembre del mateix any, Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Des de l’any 2010, ha estat objecte d’importants obres de rehabilitació per tal d’adequar-la a la seva nova funció, dotant-la com a equipament científico-cultural i de lleure, per tal que actuï com a centre de dinamització cultural, turística i econòmica del municipi dels Hostalets de Pierola.

Els continguts del centre giren entorn als següents eixos temàtics:

  • PALEOPRIMATOLOGIA: En els jaciments de l’entorn dels Hostalets s’han recuperat diverses espècies de primats (hominoïdeus i pliopitecoïdeus), que han estat elements claus per precisar l’aparició d’aquest grup al continent europeu, així com la seva evolució i diversificació. Tot indica que és una de les àrees més riques del món on estudiar l’origen dels hominoids. Així ho demostra la troballa, el 2002, d’un nou gènere i espècie de primat: Pierolapithecus catalaunicus (publicat  per la prestigiosa revista Science, el 2004). No obstant, no ha estat la única, posteriorment es va identificar un altre  nou gènere i espècie de primat: Anoiapithecus brevirostris  i una nova espècie de la família dels pliopitècids: Pliopithecus canmatensis. A la campanya del 2011 un nou gènere i espècie d’hominoïdeu hilobàtid: Pliobates cataloniae.
  • PALEOPAISATGE I FAUNA DEL MIOCÈ: Més de 72 espècies fòssils diferents identificades permeten la reconstrucció i evolució de les espècies existents en el Miocè i ens permeten explicar la biodiversitat passada i actual.
  • EXCAVACIÓ PALEONTOLÒGICA: Mètodes utilitzats en l’excavació paleontològica, localització i delimitació de jaciments, sistemes d’extracció de fòssils, realització de mòmies, sistemes de datació,…
  • RESTAURACIÓ-CONSERVACIÓ DE MATERIAL FÒSSIL: tècniques en el jaciment, tècniques de treball en el laboratori, preparacions complexes, tractaments de manteniment i restauració de col·leccions, tècniques de reproducció, principals patologies de les col·leccions.

El centre col·labora amb d’altres centres, institucions i entitats de recerca oferint els serveis de conservació-restauració, així com el de formació per a professionals en aquest àmbit.

Darreres notícies

Geolodia al CRIP

El CRIP acull el primer Geolodia dels Hostalets de Pierola

El 13 de maig el CRIP acollirà la primera edició del Geolodia als Hostalets de Pierola. Una iniciativa de divulgació de la geologia d’àmbit estatal que consisteix en una excursió de camp guiada per geòlegs. Inscripcions gratuïtes!

Horaris de setmana santa al crip

Setmana Santa plena d’activitats al CRIP

Podràs visitar l’exposició “Una finestra al Miocè”, que està oberta cada dia inclosos els festius (només en horari de matí), aprofitar les visites comentades que es fan dos cops al dia, i com a novetat, també te’n podràs emportar una mostra del Miocè a casa si participes al taller de petjades.

Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica

Setmana de la ciència al CRIP

En el marc de la celebració de la setmana de la ciència, el CRIP modifica la seva agenda amb activitats especials durant tota la setmana: Visites guiades gratuïtes del 10 al 19 de novembre. Vine a conèixer la Laia, Pliobates cataloniae , el 18 de novembre.

Dia mundial de la protecció de la natura als Hostalets de Pierola

Dia mundial de la protecció de la natura

El dia 18 d’octubre és el dia mundial de la protecció de la natura, i ho celebrem parlant d’un parent llunyà dels actuals cérvols: l’Eurpox furcatus.

Activitats d’estiu al CRIP per casals i esplais

Activitats d’estiu al CRIP per casals i esplais

Oferta estiu 2017 de tallers paleontològics al CRIP específics per a casals i esplais que vulguin ampliar la seva oferta lúdica.

Experiències turístiques al Mercat d'Escapades

El CRIP presenta les seves experiències turístiques al Mercat d’Escapades

L’Agència Catalana de Turisme organitza, els dies 26 i 28 de maig, el Mercat d’Escapades, l’aparador de les millors experiències turístiques a Catalunya.

Taller accessible al CRIP per a persones amb dificultats visuals

Taller accessible al CRIP per a persones amb dificultats visuals

El CRIP fa un pas més en la seva missió de divulgació i presenta un taller paleontològic destinat a visitants amb dificultats visuals i ceguesa.

Guia infantil per "Una Finestra al Miocè"

“Una Finestra al Miocè” ja té guia per als més menuts

El primer volum de la Col·lecció Hostalets Paleontològica tracta els protagonistes de la història de la vida a la Terra fa 12 milions d’anys.

Dia internacional del boscos als Hostalets de Pierola

Dia internacional del boscos

Avui és el dia internacional dels boscos, i des del CRIP us volem parlar d’un animal molt especial que s’amaga pel sotabosc per sobreviure: els Micromeryx.

La Fura hostalets de pierola

Els Hostalets de Pierola, protagonistes a “la Fura”

La Fura, el diari de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, ha publicat un extens reportatge a les restes paleontològiques dels Hostalets de Pierola.